Columnist, Moslimkrant (Dutch)

De Profeet, de eerste antiracist in de geschiedenis

By Tijani Boulaouali, 23-04-2022

In The Humanity of Muhammed A Christian View beschrijft de Amerikaanse islamoloog Craig Concidine de profeet Mohammed als de eerste antiracist in de geschiedenis die voor gelijkheid van mensen en geloofsvrijheid pleitte. 


Repatriëren Marokkaanse overledenen in coronatijd

By Tijani Boulaouali, 16-04-2020

Toen de corona-epidemie vanuit Italië naar andere Europese landen verspreidde, heeft de Marokkaanse overheid razendsnel voorzorgs- en preventiemaatregelen genomen. Dit om het land te beschermen tegen overdracht van het virus, met name vanuit Europa naar Marokko.


Niet het vasten maar gebrek aan discipline is het probleem

By Tijani Boulaouali, 06-06-2018 

Zodra de maand ramadan start, wordt zij het gesprek van de dag in de politiek en de media. Het vasten van tieners wordt vaak geïntroduceerd als een belemmerende factor voor de schoolloopbaan en examens. Sommigen dragen zorg voor de negatieve effecten van vasten op de adolescente leerlingen, zowel lichamelijk, mentaal als psychologisch. Anderen drukken hun angst uit voor het feit dat een aantal leerlingen niet wil deelnemen aan verschillende schoolactiviteiten, zoals zwemmen, muziek, lichamelijke opvoeding, enz.


Wat met dialoog wordt bedoeld

By Tijani Boulaouali, 04-02-2016 

Ruim tien jaar geleden deed ik mee aan een workshop over de Dag van de Dialoog. De gemeente Amsterdam beoogde hiermee mensen dichter bij elkaar te brengen in een inspirerend en betekenisvol gesprek: “Door in kleine groepen aan dialoogtafels ervaringen, ideeën en dromen uit te wisselen, ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en het benoemen van persoonlijke actie.


Extremisme en morele onwetendheid

By Tijani Boulaouali, 29-04-2016 

Extremisme is een kwaadaardige ziekte die zich onder de onwetenden verspreidt. Als zij niet in staat zijn zichzelf te verstaan, hoe kunnen ze dan hun geloof en cultuur, oftewel de anderen om hen heen begrijpen?

Wanneer kennis krimpt, bloeit de boom van het geweld. En wanneer het licht van de wijsheid in onze harten en hersenen gedoofd wordt, heerst de duisternis in de geest.


Radicalisering komt niet uit de lucht vallen

By Tijani Boulaouali, 30-03-2015

Al eerder schreef ik in mijn Arabischtalige studie ‘Religieuze ideologie en globalisering van de angst’ dat IS als militie zal verdwijnen maar als fenomeen zal voortduren, net als andere jihadistische organisaties. Zie de laatste terroristische aanslagen in Parijs, Kopenhagen en Tunesië. Terwijl westerse beleidsmakers zich bezighouden met de oorlog ter plaatse tegen IS en andere radicale stromingen, sluiten zij hun ogen voor de andere kant van het probleem: de verspreiding van radicalisering in ons midden.


Signalen en lessen uit de aanval op Parijs

By Tijani Boulaouali, 17-11-2015 

Bijna een jaar na de aanval op Charlie Hebdo vond vrijdagavond een scala aan terreuraanslagen plaats in het vitale hart van Parijs waar 128 mensen het leven lieten en tientallen gewond raakten.

Wederom grote paniek binnen de populaire en officiële kringen. De Franse president François Hollande verklaarde “een noodtoestand in het hele land” en annuleerde zijn geplande bezoek aan de G20 in Turkije.


Een Marokkaans recept voor de Molenbeek-affaire

28-11-2015 Tijani Boulaouali

Op 16 mei 2003 vonden aanslagen plaats in Casablanca te Marokko, verspreid over verschillende doelwitten: de luxe residentie Al- Riyad, hotel Farah, de Joodse begraafplaats en een Italiaanse restaurant op enkele meters van de Belgische ambassade. 31 mensen kwamen om het leven onder wie twee politieagenten en acht Europese toeristen.


Modern Discussion (Arabic)


Hespress (Arabic)