Opinion Pieces
Kif Kif (Dutch)
De terugkeer van de Arabische lente
Tijani Boulaouali, 16/01/2020
Volgens sommigen was de Arabische Lente slechts een illusie en draaiden de vele protesten op niets uit. Tijani Boulaouali is het daar niet mee eens. De Arabische Lente is voor hem geen kortstondig moment, maar eerder een langzaam proces. Wie de omwentelingen in verschillende landen opvolgt, ziet immers duidelijk dat het vuur weer opflakkert.
Terrorisme pak je niet aan met oorlog, wel met onderwijs
Tijani Boulaouali, 18/10/2019
“Laat ons onze boeken en pennen oppakken. Ze zijn onze krachtigste wapens. Eén kind, één leraar, één boek en één pen kunnen de wereld veranderen.” Deze gevleugelde woorden werden uitgesproken door de Pakistaanse activist Malala Yousafzai, toen ze in 2013 voor de Verenigde Naties getuigde. Ze was nog maar zestien.
Knack (Dutch)
Louis Ide benadert de islam-discussie politiek, terwijl dit een theologische aanpak vergt
Tijani Boulaouali, 23-09-2016
In eerste instantie waardeer ik het artikel getiteld: ‘Het christendom heeft zich aan de Verlichting aangepast. Kan de islam dat ook?’ , geschreven door de politicus Louis Ide (N-VA), dat de discussie omtrent de islam in België zeker zal verrijken. Een dergelijk initiatief kan namelijk een werkelijke stap vormen om dichter bij elkaar te zijn en meer wederzijds begrip te tonen. Maar volgens mij zitten in het artikel een aantal denkfouten waar ik graag op wil reageren.
Extremisme is een keuze van de twijfelaars en de verdwaalden
Tijani Boulaouali, 24-06-2016
Extremisme heeft niet met de religie op zich te maken, maar met de wijze waarop bepaalde religieuze teksten worden geïnterpreteerd’, schrijft Tijani Boulaouali van het Platform Vlaamse Imams en Moslimtheologen. Volgens hem is morele onwetendheid een van de oorzaken van extremisme.
Extremisme heeft niet met de religie op zich te maken, maar met de wijze waarop bepaalde religieuze teksten worden geïnterpreteerd. Een Koran- of Bijbeltekst die een positieve betekenis inhoudt, kan men soms omgekeerd of verkeerd begrijpen, vooral wanneer men ze vanuit zijn eigen referentiekader overweegt. Meeleven met de andersheid van een ander, of in de hermeneutische zin ‘begrijpen hoe anderen het leven anders zien’ is hier noodzakelijk voor een vreedzame samenleving.
Waarom vasten moslims tijdens de ramadan?
Tijani Boulaouali, 10-06-2016
Het vasten heeft niet enkel met de Islam te maken. Volgens de historische bronnen kenden verschillende volkeren en beschavingen dit ritueel onder andere oude Egyptenaren, Grieken, Hindoestanen, boeddhisten. Bovendien hebben de Joden en christenen het vasten uitgeoefend, of op soortgelijke, of op andere wijze dan de Islam. In dit verband zegt de Koran: “O jullie die gelovigen, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook het verplicht was voor hen vóór jullie, hopelijk zullen jullie vrezen.” (Koran: 2/183)
Create Your Own Website With JouwWeb